Poštovani !

 

Prateći izborni proces za  predstavnike u  HKDM,  uočili smo niz nepravilnosti koje  su većini dentalnih tehničara RH onemogučile  sudjelovanje u izbornom procesu .

 

Upravno vijeće HKDM je  23. veljače  2017.g. donijelo odluku o raspisivanju izbora. Obavijest je stavljena na web. stranicu 11.ožujka 2017.g. Proces prikupljanja potpisa potpore traje od tog datuma  do 17.ožujka 2017.g. Dakle proces od tjedan dana, a jedina informacija se mogla naći na web stranici Komore. Šturo saznanje o izbornom procesu kolege su dobile  primitkom  stručnog časopisa,  u tom tjednu ili nakon njega. Za tako kratko vrijeme svi oni koji bi i bili zainteresirani za kandidaturu, nisu mogli reagirati.  Uvjet je bio prikupljanje minimalnih deset potpisa potpore. Obaviještena od  kolega i  sama sam krenula u kandidaturu i prikupila  12 potpisa. Izborno povjerenstvo  je 18.ožujka 2017.donijelo odluku da se moja kandidatura odbacuje kao nedopuštena zbog toga što potpisi 6 kolega nisu bili pravovaljani. Troje  nisu imali uplaćenih  zadnjih nekoliko članarina, dvoje nemaju licencu  (zbog neuplaćenih članarina),a jedna nije član Komore.  Dakle od 12 dentalnih tehničara, svih u radnom procesu, 6 potpisa  nije pravovaljano, aod tih  5  nitko nije isključen iz članstva. Nemaju pravo potpisivanja potpore,  bez obzira što će Komora  naplatiti svoja potraživanja  , a njihova vjerodostojnoat potpisa se ( za one upućene) mogla provjeriti na nekom broju u Komori.Međutim te iste kolege koje nisu imale pravovaljane potpise su uredno dobile glasačke listiće. Bilo bi poželjno da se objavi broj vjerodostojnih potpisnika, kao i broj vjerodostojnih glasača.Nedopustivo je da su svi glasački lističi bili NENUMERIRANI, što ostavlja mogućnost malverzacija. Neke kolege ih nisu ni  dobile. Ovakvim postupkom je omogućen izbor samo onoliko kandidata koliko je potrebno Komori, uglavnom onih koji su i do sad bili u njoj.  Ne znamo njihov  izborni program ( ako su  ga uopće imali ). Za razliku od stomatologa, koji su imali kandidate u svim županijama, predstavnici dentalnih tehničara su svedeni na 5 regija.  Na žalost, kaotično stanje u struci i diskriminacija u zdravstvenom sustavu se preslikavaju  i na izbor naših predstavnika. Obrazloženje da je isti proces za stomatologe i asistente, ne umanjuje apsurd cijelog postupka. Veliki broj kolega nema kompjutore, nisu informatički pismeni te je   očito  da se sudjelovanje u izbornom procesu svelo samo na one koji su involuirani u Komori.

Sve što je bitno za naš posao i našu budućnost nam je servirano na web stranici tako da ne znamo i ne stignemo pravodobno reagirati, a sve što je vezano za uplate tj. članarine i kotizacije  za bodove ,uredno dolazi na kućne adrese.

Zbog cijelog izbornog  procesa koji obiluje nelogičnostima, mogućnosti malverzacija i s kojim nije pravodobno upoznata skoro cijela struka, zahtijevamo da se izbori ponište i  raspišu novi. Zahtijevamo da na  adrese svih dentalnih tehničara u RH stignu uvjeti izbora i kandidatura. Tražimo da kandidati koji bi nas trebali predstavljati u narednih 6 g. izlože svoje programe. Inzistiramo na numeriranim glasačkim listićima i produženju izbornog procesa kako bi se omogućilo ravnopravno sudjelovanje kolega  iz malih sredina i raseljenih područja.

Nadamo se da će biti udovoljeno našem zahtjevu , da će se ukloniti nepravilnosti i omogućiti svim dentalnim tehničarima u RH  jednakopravnost u izbornom procesu.

S poštovanjem

Predsjednica UDT RH

Živana Radić

 

Na znanje:

PREDSJEDNIK SABORA RH

PREDSJEDNICA RH

PREDSJEDNIK VLADE RH

ODBOR ZA ZDRAVSTVO I SOCIJALNU POLITIKU

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

URED PUČKE PRAVOBRANITELJICE