PREDMET :  OTVORENO PISMO – UKINITE ROPSTVO DENTALNIH ( ZUBNIH ) TEHNIČARA 

Poštovani !

U protekle tri godine , tražeći ukidanje robovskog položaja dentalnih tehničara  koji traje punih  18 g.  Vi ste druga Predsjednica, treći Premijer i četvrti Ministar zdravstva kojima se obraćamo.

Privatizacijom Primarne zdravstvene zaštite, dentalni tehničari su jedina struka izbačena iz zdravstvenog sustava. Stomatolozi sklapaju ugovore s HZZO-om, dobivaju ordinacije, opremu, pacijente, glavarine i postaju privatnici- koncesionari- financirani sredstvima državnog proračuna. Dentalni tehničari su bačeni na slobodno tržište , primorani uzeti laboratorije u zakup i postati čisti privatnici  plaćeni po principu “cijena puta usluga“. HZZO s nama ne želi sklopiti ugovor, ali diktira cijene naših usluga koje ne isplaćuje direktno nama , nego preko računa stomatologa. Dentalni tehničari tako postaju roblje na tržištu rada bez radnih, ljudskih i moralnih prava.

Od 01. Travnja 2013. g. novim načinom ugovaranja s HZZO-om kojim stomatološki timovi za manje rada dobivaju više sredstava, kvote za protetiku su se prepolovile, a ostale stomatološke usluge smanjile za 60 %.. Stomatološki timovi primaju mjesečno 40 000– 60 000 kn.Od toga za hladni pogon i glavarinu ( 25 000 kn ) ne moraju ništa odraditi. Odrađuju samo iznos DTP-a od 15 000 kn. U taj iznos im se uračunava 2 X naša cijena proteze . HZZO-ovim dodatnim plaćanjem ordinaciji tog istog dvostrukog  iznosa našeg napravljenog rada,  na  iznos od 40 000 kn., stomatolog dobije još 1 X  našu cijenu proteze . Dakle stomatolozi dobiju 3 X našu cijenu proteze, tj. 3/4 ukupne cijene protetskog rada  a dentalni tehničari samo 1/4  iako su 4/5 proteze rad i materijal dentalnog tehničara.

Preko 500 milijuna kn. godišnje odlazi na usluge protetike, a dentalnim tehničarima se stalno imputira navodna neisplativost. Samo tehnički dio protetike iznosi preko 180  milijuna kn. što je dostatno za zapošljavanje 1500 tehničara u sustavu u kojem je ostalo približno 100 ( od evidentiranih 1880 ).  90 %  proračunskih sredstava za protetiku se preko radnih naloga HZZO-a kanalizira u privatni sektor ( u kojem se kolege također bore za egzistenciju ) ,  a privatni radovi vrijedni stotine milijuna kuna koji bi trebali biti domena privatnih ordinacija i laboratorija ostaju neprikazani i neoporezovani.

Preko 900 čistih privatnih ordinacija koje nikad nisu bile u sustavu zdravstva se privatizacijom  uhljebilo u sustav i godišnje iz njega isišu preko 480 milijuna kn.  Neke od tih ordinacija dobivaju i preko 100 000 kn. mjesečno.

Kreator ovakve politike je HKDM – Stomatološka Komora, koja ima monopol nad našom strukom, te nas je i  zvanično izbacila iz sustava 2009.g. Kao moćan i nezaobilazni  akter svih izmjena i dopuna Zakona o ZZ i sudionik svih izrada nacionalnih strategija zdravstva, uporno  zagovara naš ostanak  na slobodnom tržištu  što  samo pogoduje bogaćenju stomatološke elite. Iako smo izbačeni iz sustava , ipak smo od 2010  članovi te iste Komore, plaćamo iste članarine kao  doktori, ali nemamo ista prava i tražena pravna pomoć nam  je odbijena .

Bez obzira na enormne iznose koji se privatizacijom  slivaju u stomatološke ordinacije, kvaliteta stomatološke zdravstvene zaštite se samo urušava  i na samom je dnu ljestvice zemalja EU, iako je u Hrvatskoj   broj stomatologa na  broj stanovnika iznad prosjeka  i veći za 1/ 4 .

Pacijenti, kolateralne žrtve ovakve privatizacije  imaju velikih problema pri ostvarivanju zagarantiranih prava na protetiku preko radnih naloga i ostalih prava iz stomatološke zdravstvene zaštite.

Hrvatska ima 8 ( Slovenija 1 ) škola za dentalne tehničare (+ 1 privatna )  koje se financiraju sredstvima poreznih obveznika., a tehničari već godinama pune burze rada , rade kao roblje, obespravljeni, neregistrirani, neprijavljeni, neugovoreni, neosigurani, bez radnog staža, bez plaća, bez doprinosa, bez prava na bolovanje, neograničenog radnog vremena, nakon bankrota  tek od nedavno imaju  samo tromjesečnu naknadu sa burze (bez obzira na godine minulog rada), nejednaki u mirovinskom sustavu, bez licenci, ucjenjivani, ponižavani, pogaženog dostojanstva, bez nade da će dočekati mirovinu, bez radnih i socijalnih prava,  bez budućnosti,

Kako je moguće da u zdravstvenom osiguranju punih 18 g. postoje ugovorene usluge dentalne protetike za koje se godišnje izdvaja preko 500 milijuna kuna, a nisu ugovoreni pružatelji tih usluga – dentalni tehničari ?

Bez dentalnih ( zubnih ) tehničara nema kompletne stomatološke zdravstvene zaštite.

Ovo je  istina o privatizaciji ( koncesiji ) stomatologije  koja traje punih 18 g. čije su kolateralne žrtve  dentalni tehničari i pacijenti.

Zašto se o ovom šuti i što  namjeravate učiniti   da se ova  praksa zaustavi ?

Vratite dentalne tehničare  i radne naloge u zdravstveni sustav i time zaustavite   potkradanja i potkopavanje   državnog – zdravstvenog proračuna i pacijenata, kaos u struci, robovski rad, rad na crno, ucjenjivanja i zlostavljanja,  cvjetanje sive zone , nelojalnu konkurenciju, hiperprodukciju kadrova koji pune burze  rada ili  odlaze iz Hrvatske.

  Zaustavite ovakvu privatizaciju koja razara javni zdravstveni sustav i koja kao i sve privatizacije pogoduje bogaćenju elite na teret poreznih obveznika.

Molimo Vas da što prije zaustavite ropstvo dentalnih tehničara i što hitniji prijem na razgovor.

 

S poštovanjem !

Predsjednica UDT RH

Živana Radić

Preuzmite privitak