Poštovani,

Premijer Andrej Plenković, 14.04. 2020.g je javno naglasio svim ministarstvima uštedu i   racionalizacija kao glavni koncept. Slijedom te izjave podsjećamo Vas da godinama ukazujemo na sramotno razbacivanje ogromnih proračunskih sredstava na nefunkcionalnu, lošu i pogubnu dentalnu politiku koju je osmislila i nametnula Komora dentalne medicine – HKDM. Osmislila je suludu praksu koje nema nigdje na svijetu da ugovorni doktori s HZZO  ( njih cca 3800 ) dobivaju plaću za koju ne moraju ništa odraditi, čak ni staviti ključ u bravu ordinacije, a sve odrađene usluge iz njihovog djelokruga im se dodatno plaćaju.

Dentalne tehničare je HKDM , 1998.g izbacila iz zdravstvenog sustava, napravila ROBLJEM na tržištu rada i prebacila 3/ 4 njihovog proizvoda u džepove doktora, dodatno na onu plaću za koju ne moraju ništa odraditi. Time su godišnje stotine tisuća proteza otete  pacijentima i prebačene u džepove stomatologa. Novi  Zakon o ZZ ( na snazi od 01.01.2019.g)  kojim su dent. tehničari vraćeni u zdravstveni sustav je mrtvo slovo na papiru.

HKDM predloženim Nacrtom prijedloga Zakona o dentalnoj medicini i dalje ne rješava ROPSTVO dentalnih tehničara , niti ih vraća u dentalni tim iz kojeg ih je prije 22 g. izbacila. Predloženim nacrtom HKDM želi uvesti u dentalnu djelatnost elitističku struku, podkapacitiranog akademskog obrazovanja – DENTALNE HIGIJENIČARE koji bi trebali odrađivati ono za što je doktorima plaćeno da ne stave ključ u bravu. Ova struka postoji u izrazito bogatim i razvijenim zemljama svijeta, a Hrvatska je najsiromašnija članica EU

Gospodo, za sve posjedujemo argumente koji su godinama sofisticirano prikrivani. Riječ je  o opasnoj ali ozakonjenoj pljački proračunskih sredstava vrijednoj stotine milijuna kn. godišnje.  Ne smijete dozvoliti da HKDM kao monopolistička organizacija na čelu s bogatom i bahatom šačicom autokrata i dalje rastrošno upravlja ogromnim proračunskim sredstvima, a pri tome stvara  poražavajuće i pogubne rezultate.

Pogubnom politikom HKDM imamo dentalnih kadrova za 2 Hrvatske. Imamo:

  1. 4 dentalna studija, cca 6000 doktora dentalne medicine IMAMO DOKTORA DENTALNE MEDICINE ZA DVIJE HRVATSKE koji već pune burze rada.  U zemljama EU 1 dr.dent. med. dolazi na 1500 stanovnika, a u Hrvatskoj 1 dr. na 700 -800 stanovnika.
  2. 9 škola za dentalne tehničare ( Slovenija 1) i nekoliko centara za prekvalifikaciju iz kojih svake godine izlazi 100-120 tehničara. Hrvatska ima 2000 registriranih tehničara, a stvaran broj je nepoznat i daleko veći. Dentalni tehničari su neregulirane struke, ROBLJE bez radnih, ljudskih i moralnih prava i već odavno pune burze rada.
  3. 260 ORTODONATA – IMAMO ORTODONATA ZA 2,5 HRVATSKE ( u javnom sustavu Domova zdravlja ih je ostalo cca 20-25), a najvećem broju djece su njihove usluge nedostupne.
  4. cca 1200 dentalnih asistenata koji još nemaju regulirano polaganje stručnog ispita
  5. 2 studija dentalne higijene – cca 30 dentalnih higijeničara zbog kojih se žele donijeti izmjene postojećeg zakona o dentalnoj medicini.

UZ OVAJ ENORMAN BROJ DENTALNIH KADROVA DOSTATNIH ZA 2 HRVATSKE,  HRVATSKA JE UZ BUGARSKU NAJGORA PO STANJU ORALNOG ZDRAVLJA NACIJE MEĐU ZEMLJAMA ČLANICAMA EU.

Gospodo, ovo su pokazatelji pogubne politike HKDM koja se financira proračunskim sredstvima i razlog da povučete predloženi NACRT PRIJEDLOGA ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DENTALNOJ MEDICINI iz zakonske procedure. Vrijeme je da se racionalno i odgovorno upravlja proračunskim sredstvima, a ne da bogata klika preko Komore i s javnim sredstvima zadovoljava svoje elitističke, pohlepne i megalomanske apetite

Ovakvo ponašanje HKDM je za sankcioniranje, a ne za udovoljavanje i uvažavanje njihovih zahtjeva.

ZAHTIJEVAMO POVRATAK DENTALNIH TEHNIČARA U DENTALNI TIM, IZLAZAK IZ HKDM

( Komore dentalne medicine) I OSNIVANJE VLASTITE KOMORE DENTALNIH TEHNIČARA

S poštovanjem!

 

Predsjednica UDT RH
Živana Radić

 


U prilog dostavljamo sudjelovanje i artikuliranje zahtjeva UDT RH   u javnoj raspravi  putem  e-Savjetovanja od  27.02.-28.03.2020.g.

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=13645