Predsjednica UDT RH, Živana Radić, je prisustvovala konferenciji za medije UHP, koja predlaže da se 2.12  proglasi Dan sigurnog liječenja.

Uz podršku ovom projektu naglasila je da privatizacija uništava  zdravstvo, a  kolateralne žrtve uz pacijente su i dentalni tehničari koji su tom privatizacijom izbačeni iz sustava. Privatizacijom je dentalna zdravstvena zaštita  nazadovala što je vidljivo iz KEP indeksa dvanaestogodišnjaka  koji je 1991.g. bio 2,6   a  2009.g. = 4,8 i tu smo predzadnji u Europi. Gubitak zuba se javlja daleko ranije nego u ostalim zemljama,  30 % ortodontskih anomalija je posljedica preranog gubitka mliječnih zuba ( u EU te anomalije gotovo ne postoje ) i  neku od intervencija je potrebno izvesti u 90 %  populacije. Poražavajući rezultati obzirom da je Hrvatska iznad prosjeka zemalja EU  gdje na 1 doktora dentalne medicine dolazi   1100 stanovnika, a u zemljama EU  1500. 

 Očito se u nas ne radi na prevenciji i liječenju, Upitna praksa stavljanja sivih plombi na mliječne zube i na distalne zube odrasle djece ( ukoliko roditelji nemaju za nadoplatu), bez obzira što su bijele plombe zagarantirane na svim  zubima  djeci do navršene 18.g.

Ispred HKDM, konferenciji je prisustvovala dr. Ivana Krupić članica Izvršnog odbora i Upravnog vijeća koja je  naglasila  da načelno podržava stav UHP, te   da je  i sama kao pacijent osjetila kako sustav funkcionira. Naglasila je da se  osobno zalagala za dentalne tehničare, ali na upit zašto nije spriječeno  izbacivanje dentalnih tehničara iz sustava 2009.g. , zašto je  njihov rad i materijal  samo 1/4 cijene pomagala , zašto se naš rad i materijal trostruko plaćaju doktoru, da je takvom praksom  veliki broj kolega bez posla i primanja, da djeca rade kao roblje, odgovor je bio diplomatski i  već dobro poznat kod predstavnika Komore.

O ovome još govore:

Preuzmite privitak