VAŽNO UPOZORENJE!
Opasni virus pljačke i obmane se opet aktivirao u HKDM ( stomatološkoj komori ) i prijeti pacijentima, dentalnoj zdravstvenoj zaštiti, zdravstvenom sustavu, obrazovnom sustavu i državnom proračunu.

PREDMET: HKDM ( stomatološka komora) ŽELI U ZDRAVSTVENI I OBRAZOVNI SUSTAV NA
TERET POREZNIH OBVEZNIKA INFILTRIRATI NOVU ELITISTIČKU STRUKU
– DENTALNE HIGIJENIČARE

Poštovani,
U vrijeme burnih događanja i previranja na političkoj sceni, smjeni ministara, epidemije koja nam kuca na vrata, stomatološki lobi kroz Komoru dentalne medicine – HKDM – koristeći situaciju, opasno i podmuklo nastoji u zdravstveni sustav infiltrirati novu, nepotrebnu elitističku struku –DENTALNE HIGIJENIČARE. Prijedlog izmjene Zakona o dentalnoj medicini je u javnoj raspravi do 28.03.2020.

HKDM je elitistička organizacija koja koristeći javne ovlasti pristrano, netransparentno, neodgovorno i bahato vlada dentalnom strukom.
Godinama upozoravamo na mnoge nepravilnosti kojima HKDM radi protivno interesima članstva, pacijenata, zdravstvenog i državnog proračuna, vodeći politiku razaranja javne dentalne zdravstvene zaštite stvarajući poražavajuću i pogubnu sliku oralnog zdravlja nacije.

HKDM ima 8371 članova. Od toga je pod prisilnim članstvom 2000 dentalnih ( zubnih) tehničara koje je Komora još u vrijeme rata izbacila iz zdravstvenog sustava i dentalnog tima , diskriminirala, devastirala njihovu struku, a od njih stvorila roblje, sluge, potrošnu robu bez radnih, ljudskih i moralnih prava. Nametnula je monopol nad njihovom strukom i djelatnošću. “Udijelivši“ im samo 1/4 cijene vrijednosti protetskog pomagala obezvrijedila je i potplatila njihov rad, ogromna ulaganja, opasne i toksične uvjete rada i materijale, a plodove njihova rada prebacila u džepove stomatologa.

Politikom HKDM koju podržava MIZ i HZZO-a stotine tisuća protetskih pomagala godišnje je oteto pacijentima, kontinuirano im se smanjuju i uskraćuju prava i usluge iz osnovnog osiguranja, fondovske usluge im se naplaćuju i postaju nedostupne, stvaraju se nepotrebne liste čekanja, “peru“ radni nalozi. Na radove čekaju 1,5 – 2.g (duže nego na magnetsku rezonancu). Svakodnevno se suočavaju s prevarama, neadekvatnim radovima, sumnjivim materijalima, neizdavanju računa, a protetski nadomjesci su bez standarda kvalitete, certifikata i garancije.
U STOMATOLOGIJI SE GODIŠNJE SIVOM ZONOM I UTAJOM POREZA ZAMRAČE MILIJARDE KUNA! Politikom HKDM u Hrvatskoj imamo 4 studija stomatologije i STOMATOLOGA ZA 2 HRVATSKE.
U zemljama EU 1 stomatolog dolazi na 1500 stanovnika, a u Hrvatskoj 1 stomatolog na 700 stanovnika. Mladi stomatolozi odavno pune burze rada.
Politikom HKDM imamo 9 škola za dentalne ( zubne) tehničare( Slovenija 1) i nekoliko centara za prekvalifikaciju iz kojih svake godine izađe 100-120 tehničara uz 2000 registriranih i 300-400 na burzama. Stvaran broj je daleko veći i nepoznat.

Politikom HKDM imamo ORTODONATA za 2,5 Hrvatske, a najvećem broju djece su aparati nedostupni.
Pogubna politika HKDM je dovela do toga da je s 4 stomatološka studija, 9 škola za dentalne tehničare, STOMATOLOGA za 2 HRVATSKE, ORTODONATA za 2,5 Hrvatske, HRVATSKA UZ BUGARSKU NAJGORA PO STANJU ORALNOG ZDRAVLJA NACIJE MEĐU ZEMLJAMA ČLANICAMA EU.

Uz sve te poražavajuće parametre neučinkovitosti postojeće dentalne politike, ta ista Komora želi ovih dana infiltrirati novu struku u zdravstveni sustav (u čiju prirodu posla spada sve ono što je djelokrug stomatologa) – DENTALNE HIGIJENIČARE – koja je po HKDM prepoznata kao nužna i neophodna u dentalnim ordinacijama velikog dijela zemalja EU.
DENTALNI HIGIJENIČAR je pomažuća profesija stomatolozima zastupljena u izrazito razvijenim i bogatim zemljama svijeta, koja obuhvaća pripremu pacijenta za pregled kod stomatologa, upoznavanje pacijenta s preventivom oralnog zdravlja (način čišćenja zubi, uporaba zubnog konca, dentalnih četkica itd.), čišćenje mekih i tvrdih naslaga, izbjeljivanje zubi te sve ostale pomoćne radnje i poslove prema uputama i nalogu doktora dentalne medicine. Ti kadrovi bi imali fleksibilno i djelomično radno vrijeme, a stomatolozi bi ih zapošljavali po potrebi 2-3 dana tjedno. Interesantno je da se stariji od 25 g. mogu upisati bez položene mature (čija li su to djeca, da nisu možda ona čiji roditelji obilaze pučke kuhinje?).

Uz to još tvrditi da provedba izmijenjenog Zakona nema financijski učinak na Državni proračun je opasna obmana, vrijeđanje zdravog razuma, čisti idiotizam. Nema nikakvog učinka na Državni proračun otvaranje već 2 STUDIJA ZA DENTALNE HIGIJENIČARE pri medicinskim fakultetima (Osijek i Rijeka)? GOSPODO, PA TKO JE TU LUD!?
Hrvatska je najsiromašnija zemlja EU s 1,2 milijuna stanovnika na rubu siromaštva, stotine tisuća ovršenih, 200- 300 000 siromašne djece (većina njih živi u ekstremnom siromaštvu) od kojih 20 000 imaju jedini topli obrok onaj koji dobiju iz pučke kuhinje, s tisućama umirovljenika koji kopaju po kontejnerima, a pohlepni i dalje žele guliti kožu tom narodu.
Gospodo mislite na ove skupine koje su i nastale zbog takvih sumanutih i pohlepnih elita i Vas koji ste im to dozvolili.
GOSPODO OVAKO SE RAZARA I PLJAČKA HRVATSKA.

NA VAMA JE ODGOVORNOST DA ZAUSTAVITE OVAJ SULUDI NAUM I DALJNJU PLJAČKU OSIROMAŠENE ZEMLJE I LJUDI. VI IMATE INSTRUMENTE KOJIMA TO MOŽETE ZAUSTAVITI. OSVRNITE SE NA GROBOVE I PATNJU SVIH ONIH KOJI SU STVARALI HRVATSKU, LJUDI KOJI U NJOJ PATE I ZAUSTAVITE OVAJ NOVI SUMANUTI POHOD STOMATOLOŠKE ELITE.

GOSPODO MISLITE I VOLITE HRVATSKU I ZAUSTAVITE POHLEPNE APETITE NEZASITNE ELITE.

 

Vjerujem u patriotizam, razum  i poštenje.

Predsjednica UDT RH
Živana Radić

Preuzmite privitak