Otvoreno pismo Ministarstvu zdravlja

Objavljeno: 15. prosinca 2016.

Poštovani Ministre,

Posjedujemo argumente kojima možemo dokazati da privatizacija ( koncesija )   punih 20 g. pljačka i razara zdravstvo, a osmišljena je kao i sve privatizacije u RH samo s  ciljem  bogaćenja određenih lobija. Iako smo Vam 10. Veljače 2016. uputili zamolbu za razgovor u kojem bi  sve dokumentirali, niste nam udovoljili, ali primate  predstavnike Stomatološke Komore ( HKDM ) koji negiraju naše tvrdnje i koje ne priznamo za naše zastupanje. HKDM  ima monopol nad strukom dentalnih tehničara i sukreator je takve politike koja je  od dentalnih tehničara  napravila roblje  bez radnih , ljudskih i moralnih prava.

Poštovani Ministre, ukidanjem privatizacije ( koncesije ) u stomatologiji, prestankom trostrukog plaćanja  protetike stomatolozima,  ukidanja dodatnih mogućnosti prihodovanja ordinacija i izbacivanjem preko 850 privatnika i  biznismena (samo oni isišu  iz JZS preko 460 milijuna kn. godišnje) koji su se  uhljebili u sustav uvođenjem privatizacije,  u zdravstveni sustav bi se vratilo više od  1 MILIJARDE KUNA GODIŠNJE. Ovim enormnim iznosom  bilo bi nepotrebno podizanje cijene dopunskog  osiguranja od 19 kn. za 2 450 000 korisnika i omogućeno svim  bolničkim liječnicima veće plaće cca  2 500 –  3 000 kn.  koji tako  ne bi trebali  dodatno raditi kod privatnika  nakon punog radnog vremena  ili  zbog potplaćenosti napuštati  Hrvatsku. Spriječilo bi se daljnje bogaćenje stomatološke elite, zaustavila tajkunizacija i  urušavanje JZS. Ovakvom privatizacijom su dentalni tehničari postali roblje u zdravstvenom sustavu, pacijenti žrtve tog sustava gdje im se stalno uskraćuju prava tvrdeći da  nema novca, a bolnički liječnici su cijelo vrijeme potplaćeni u  odnosu na    stomatologe.  Zašto se o tome šuti i da li će te nešto poduzeti da se ovo zaustavi?  Da li će te biti različiti od vašeg prethodnika  koji je u samom odlasku  povećao usluge protetike  gdje su opet profitirali stomatolozi a zdravstvo izgubilo nove milijune kuna  ili od  njegovog prethodnika  koji je od  travnja 2013 g. stomatolozima dao  200 milijuna kuna godišnje više za manje rada ? Zašto se za  2850 stomatologa s protetikom kojima  im  je plaćena 3 puta više nego  dentalnom tehničaru, godišnje izdvoji preko  1 550 000 000 kn  ili 1/ 15  zdravstvenog proračuna  u kojem ima 74 000 uposlenika. To je i  1 / 83 državnog proračuna  Od   toga se u sustav   vrati  samo 330 000 000 kn ? Hoćete  li prekinuti ovu pljačku i spasiti  javni zdravstveni sustav od ovakve prakse? Ako ne zaustavite ovakvu privatizaciju   i ako se  ova pljačka i dalje nastavi, krajnji ishod nam je već dobro poznat i već viđen u svim privatizacijama „Lijepe naše“. Ovo je  istina o privatizaciji ( koncesiji ) stomatologije , koja traje punih 20 g. i  kojoj je kao i svim privatizacijama u Hrvatskoj samo bitan profit i bogaćenje elite na teret  državnog proračuna i ovog osiromašenog stanovništva.

Poštovani Ministre, dentalni tehničari  i pacijenti su  kolateralne žrtve ovakve privatizacije u zdravstvu. Zaustavite ovakvu sramotnu privatizaciju i samo od stomatologije vratite u sustav 1 milijardu kuna.  Vratite dentalne tehničare (  roblje zdravstva ) i radne naloge u zdravstveni sustav i time zaustavite kaos u struci,  zaustavite  potkradanja i potkopavanje državnog i zdravstvenog proračuna,robovskog rada,  rada na crno, ucjenjivanja i zlostavljanja,  cvjetanje sive zone , nelojalnu konkurenciju, hiperprodukciju kadrova koji pune burze  rada ili odlaze iz Hrvatske.  Racionalizacijom i poštenim upravljanjem sredstvima zdravstvenog proračuna zaustavite potkradanje i iskorištavanje pacijenata i  zadržite njihova  zagarantirana prava  iz zdravstvenog osiguranja.

ZAUSTAVITE  PRIVATIZACIJU ( KONCESIJU ) U  ZDRAVSTVU I  VRATITE SAMO OD  STOMATOLOGIJE    1   MILIJARDU  KUNA U ZDRAVSTVENI SUSTAV .  ZAUSTAVITE PROPAST JAVNOG ZDRAVSTVA, PLJAČKU I POTKRADANJE DRŽAVNOG PRORAČUNA I PACIJENATA.

Molimo Vas za prijem na razgovor.

S  poštovanjem !

 

Predsjednica UDT RH
Živana Radić

Privici

Informacije

Udruga dentalnih tehničara RH
Kralja Zvonimira 18
22320 Drniš
Mob:092/3024-348
Email:info@udt.hr
Matični broj: 4221672
OIB: 02154369392
Žiro račun OTP banka: HR8824070001100509447