Usmenim pozivom od 14. srpnja 2014.g. iz HKDM, predsjednica Udruge dentalnih tehničara RH, Živana Radić , se odazvala na neformalni razgovor, koji se održao u prostorijama Komore, 17.srpnja 2014, od 11 h — 12h i 45 min.

Razgovoru su prisustvovali predsjednik HKDM dr. Pezo, glavna tajnica komore gđa. Polić, dr. Krupič- rizničarka komore, dr.Omrčen- predsjednik područnog sjedišta Zagreb, i predstavnici strukovnog razreda dentalnih tehničara Krizmanić, Buinac i Flegar.

U korektnoj atmosferi i otvorenom razgovoru,Komora je izrazila spremnost za suradnju i ponudila svu potrebnu pomoć u rješavanju statusa dentalnih tehničara. Kako je Komora bila glavni uzrok izbacivanju dentalnih tehničara iz sustava javnog zdravstva, kao i kršenja njihovih radnih, moralnih i ljudskih prava, za sada bi jedina i najvažnija pomoć komore bila, da vrati struku u taj isti sustav. U razgovoru je bilo dosta različitih i oprečnih stajališta na pojedina pitanja iz struke dentalnih tehničara.To je bilo očekivano, jer dosadašnji obespravljeni status struke i uzrokuje takva stajališta.. Povratkom struke u sustav javnog zdravstva, kao i ugovaranje djelatnika s HZZO-om bi automatski postavili dentalne tehničare u ravnopravan odnos kako u zdravstvenom sustavu, tako i u Komori.

Svaka pomoć u rješavanju ovog problema je dobro došla, jer je ovo stanje neodrživo. Ukoliko HKDM omogući povratak dentalnih tehničara u zdravstveni sustav, ispravit će nepravdu počinjenu davne 1997.g.i svaki budući oblik suradnje će biti na ravnopravnoj osnovi. HKDM je imala moć da nas izbaci iz sustava, znači da ima moć da nas i vrati u taj isti sustav .

Nema kompletne stomatološke zdravstvene zaštite, bez dentalnih tehničara i doći će vrijeme kad će se tehničarima vratiti dostojanstvo.