Živana Radić – predsjednica UDT RH traži povratak dentalnih tehničara u zdravstveni sustav , kao ugovorenih timskih zdravstvenih djelatnika. Naše usluge su dio zdravstvene djelatnosti Zakona o ZZ  i  Zakona o obveznom ZO . Udruga se uključila u javnu raspravu  tražeći izmjenu članka 27.  Zakona o ZZ .  Udruga je  odradila radnju  Komore, koja nije pružila pravnu pomoć, a Statutom,ovlastima i dužnostima je to trebala učiniti.  Komora  nije pružila pravnu pomoć udruzi ni  2015.g.pri izradi inicijative za javnu raspravu izmjene Zakona o ZZ , iako smo je to 2 puta tražili .  Obzirom da je Povjerenstvo za zakupce, tijelo pri Komori i nastoji riješiti problematiku 150  zakupaca, trebalo je biti uključeno u javnu raspravu, ali ni tu Komora nije odradila svoju ulogu.

HKDM nas je u listopadu 2009.g.,pola godine prije nego što smo postali njeni članovi ( 01.travnja 2010.g.)  promjenom Zakona o stomatološkoj djelatnosti, proglasila izvan timskim zdravstvenim suradnicima, oformila Strukovni razred dentalnih tehničara ,uvela obvezno članstvo i stvorila monopol nad našom strukom. Naš problem je eskalirao  01.04.2013.g. uvođenjem DTP-a. Do tada su  stomatološki timovi  za 2500 kartona primali 40 000 kn. i od toga morali odraditi 1/3 – 1/2 protetike. Od tada se za isti iznos smanjuje   br. kartona na 1425 -1900 a treba odraditi samo 15 000 kn. i od toga samo 1/3 ili 1/2  protetike. Dakle 1/3 od trećine. Neposredno prije uvođenja DTP-a tj.  29.03. 2013.g. u NN je objavljeno da se cijena rada i materijala dentalnog tehničara i cijena pomagala uračunavaju u DTP. Tako je cijena protetskog pomagala plaćena 3 puta stomatologu, a samo jednom dentalnom tehničaru, što je vidljivo iz radnih naloga.

Objašnjen je sistem naplate protetike preko ordinacija stomatologa.  HKDM je  glavni krivac za ovakav položaj dentalnih tehničara. Samo naše usluge plaćene preko radnih naloga iznose 200 milijuna kn. godišnje, što je dostatno za zapošljavanje 1500 tehničara. Te iste usluge se još trostruko plate stomatolozima, a mi radimo kao roblje. U Hrvatskoj ima 9 škola za dentalne tehničare( 1  privatna), a 2015.g. je  na burzi evidentirano 326 nezaposlenih. Stvarno stanje je nepoznato.

Udruga traži povrat radnih naloga u sustav i tako osigurati isplativost djelatnosti. Zbog težine problema koji traju punih 19 g. tražimo osnivanje radne grupe pri Ministarstvu ,izlazak iz HKDM i osnivanje vlastite.